Η εν ψυχρώ δολοφονία του Ρομά Κώστα Φραγκούλη και οι αντιδράσεις αγανάκτησης που ακολούθησαν, η σαπίλα που αναδύθηκε με τον χρηματισμό των ευρωβουλευτών, και η ψοφολαγνεία γύρω από τους Γκλύξμπουργκ σκέπασαν τον θάνατο του 10χρονου Βασίλη στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών στις 5 του περασμένου Δεκέμβρη.
Ο θάνατός του δεν ήταν ατύχημα, όπως αθώα και περιληπτικά περιέγραψαν οι διάφορες τηλεοπτικές χαβούζες που προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες πρόκλησής του στους τελευταίους τροχούς της νεκροφόρας αμάξης για να ξεπλύνουν αφελέστατα την διοικητική και πολιτική ηγεσία.
Ήταν έγκλημα, πράξη φονική.
Όχι εξ αμελείας.
Όπως στο “Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές « όπου οι πολλαπλοί εκτελεστές μαχαίρωναν και δηλητηρίαζαν τον αμερικανό μεγιστάνα Σάμιουελ Ράτσετ, έτσι και στις Σέρρες κάθε υπογραφή έγκρισης στο στάδιο της μελέτης και της “εφαρμογής” μιας υποτιθέμενης εγκατάστασης γεωθερμίας ήταν μια μαχαιριά στο κορμάκι του αδικοχαμένου παιδιού, προερχόμενη από τη γραφειοκρατική αλυσίδα παραγόντων που αποφασίζουν και ελέγχουν την εφαρμογή των προδιαγραφών ασφαλείας και τεχνικής στα δημόσια τεχνικά έργα.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η τήρηση των κανόνων πυρασφάλειας και πυραντοχής στο λεβητοστάσιο εντός του αύλειου χώρου του σχολείου παρουσιάζει τεράστια κενά.
Η ύπαρξη αυτής της κατασκευής ήταν ανεπαρκέστατη, κακότεχνη, ατελής, με μια σειρά αστοχίες που θα αναφέρω παρακάτω.
Η άγνοια του κάθε ελέγχοντα δουλικού κρατικού στελέχους μετατρέπεται σε βραδυφλεγή βόμβα που κάποτε σκάει -στα πρόσωπα των άλλων- όταν έχει να κάνει με ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών.
Η επίγνωση της άγνοιας είναι ακόμη χειρότερη: προκαλεί άμυνες που αναπόφευκτα οδηγούν στην ευθυνοφοβία και κατ’ επέκταση στη μισαλλοδοξία.
Η λυτρωτική κραυγή:
«Δεν ξέρω! Δεν δύναμαι! Θέλω βοήθεια!!»
είναι απεχθής για τους γραφειοκράτες της Ελλάδας και όχι μόνο.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, ξεκινώντας από το λεβητοστάσιο, το οποίο πρέπει να αποτελεί ανεξάρτητο πυροδιαμέρισμα με ιδιαίτερη θωράκιση. (Ένας ειδικευμένος μηχανολόγος μηχ/κός βέβαια θα έκανε βαθύτερη ανάλυση και όχι μια μακροσκοπική προσέγγιση που επιχειρώ).
Το κύριο θέμα δεν είναι μόνο αυτό στο οποίο περιορίστηκε η συζήτηση στα Μέσα, δηλαδή το αν οι υδραυλικοί έκλεισαν ή όχι τις βάνες μετά τη συντήρηση του καυστήρα. Το σημαντικό είναι αν τηρήθηκαν όλες οι προδιαγραφές και οι δικλείδες ασφαλείας που αποτρέπουν την ανάφλεξη ή τη διακόπτουν άμεσα. Οι ελάχιστες εικόνες που δείχνουν την κατάσταση μετά την έκρηξη είναι ενδεικτικές για το ότι αυτές δεν τηρήθηκαν καθόλου ώστε να μη φτάσουμε στην τραγωδία.
1. Το λεβητοστάσιο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επικοινωνεί άμεσα με χώρους παραμονής ανθρώπων. Εδώ η φονική πόρτα έβλεπε σχεδόν αξονικά στον αύλειο χώρο.
Σύμφωνα με το ΠΔ71/88 αρθρο 14 και 41/18 παραρτημα Δ. η τοιχοποιία του λεβητοστασίου πρέπει να είναι κατασκευασμένη με δρομικό τούβλο 9 εκ. με διάτρητες πλίνθους και επίχρισμα, ώστε να ανεβάζει δείκτη πυραντίστασης 60′.
Δέν είναι ξεκάθαρο από τη φωτό αν το το κέλυφος του λεβητοστασίου είναι κατασκευασμένο όπως αρμόζει ή με απλή τσιμεντοσανίδα, δηλαδή αέρα φρέσκο που λέμε κι εδώ στους Κορφούς. Αυτό που είναι εμφανές είναι ότι η κάσα της πόρτας δέν διέθετε καμμία αγκύρωση στα πλαϊνά κι εκτοξεύθηκε εύκολα.
2. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι υποχρεωτικοί πυροσβεστήρες οροφής λειτούργησαν – ή υπήρχαν καν.
Η εγκατάσταση πυροσβεστήρων είναι αυστηρά υποχρεωτική οπουδήποτε υπάρχει εστία φωτιάς (π.χ. στις ψησταριές).
Από τις φωτογραφίες που ελήφθησαν λίγη ώρα μετά την έκρηξη δεν φαίνονται σημάδια της ενεργοποίησής τους (ούτε αφροί, ούτε νερά), παρότι ο κάθε πυροσβεστήρας καλύπτει επιφάνεια 15 τ.μ.
Το μεγάλο πλεονέκτημα των πυροσβεστήρων οροφής είναι ότι δεν απαιτείται η ανθρώπινη παρουσία για την κατάσβεση της φωτιάς διότι λειτουργούν με αυτόματη ενεργοποίηση του ενσωματωμένου Sprinkler, όταν η θερμοκρασία του χώρου φτάσει στους 67ο C (συνθήκες πυρκαγιάς).
Όσο απότομα κι αν ανέβηκε η θερμοκρασία, οι αισθητήρες καπνού και θερμότητας θα είχαν δουλέψει – αν υπήρχαν.
3. Ας εξετάσουμε τώρα άλλους παράγοντες που μπορούσαν να εκτονώσουν το αποτέλεσμα της έκρηξης, όπως ο εξαερισμός που πραγματώνεται κατ’ευθείαν ή μέσω σηράγγων: Μίας για την προσαγωγή του αέρα (αερισμός) και μίας για την απαγωγή του αέρα (εξαερισμός).
Το άνοιγμα προσαγωγής του αέρα πρέπει να βρίσκεται κοντά στο δάπεδο του λεβητοστασίου.
Η ελεύθερη διατομή του, στην περίπτωση που χρησιμοποιούνται υγρά ή στερεά καύσιμα, πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με το 50% της ελεύθερης διατομής της καπνοδόχου του λεβητοστασίου.
Το λεβητοστάσιο πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα άνοιγμα που να βλέπει κατ’ευθείαν ή μέσω σήραγγας στον περιβάλλοντα χώρο. Η καθαρή επιφάνεια του ανοίγματος, πρέπει να είναι ίση με το 1/2 της επιφάνειας του χώρου του δηλ. εν προκειμένω 9,00τ.μ (μήπως τα βλέπετε;;)
Κάθε λέβητας πρέπει να έχει ιδιαίτερη καπνοδόχο που να εξασφαλίζει την απαγωγή των αερίων στον αέρα.
Η κατασκευή της πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να εξασφαλίζεται:
– Η ομαλή ροή καυσαερίων σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας.
– Η στεγανότητα των τοιχωμάτων, ώστε να μη διαφεύγουν αέρια.
– Η αντοχή στα φορτία που δέχεται.
– Η αντοχή σε συνθήκες που δημιουργούνται από τυχόν ανάφλεξη αποθέσεων στο εσωτερικό των καπνοδόχων.
– Η αντοχή τους σε χημικές προσβολές που προκαλούνται από τα προϊόντα της καύσης.
– Η θερμική μόνωση, ώστε η θερμοκρασία εξωτερικής επιφάνειας να είναι κάτω των 50ο βαθμών C στη βάση της καπνοδόχου, ανεξάρτητα αν αυτή είναι προσιτή ή όχι.
Η καπνοδόχος πρέπει να καταλήγει τουλάχιστον 1 μ από το σημείο εξόδου της, 0,70 μ από οποιαδήποτε ακμή κτιρίου.
Δεν διακρίνω τίποτα από τα παραπάνω. Μόνο ένα παραθυράκι που βλέπει στην αυλή.
4. Η πόρτα που έκοψε σαν μαχαίρι την ζωή του παιδιού ήταν μια βαριά μεταλλική πόρτα αποθήκης και σε καμία περίπτωση πυράντοχη για λεβητοστάσιο δημόσιου κτιρίου, της οποίας η συμπεριφορά θα ήταν τελείως διαφορετική για τους παρακάτω λόγους:
Οι λαμαρίνες πάχους 1,5 εκ. η καθεμία είναι σε σάντουιτς με ενδιάμεσο πυράντοχο υλικό και εφάπτονται σε πατούρες της κάσας σε πλάτος τουλάχιστον 2,5 εκ αμφίπλευρα.
Η κάσα πρέπει να είναι από 5,5- 6,5 εκ. ολόσωμο σίδερο δεμένη σε σύστημα “Ζ”, ενώ πρέπει επίσης να είναι αγκυρωμένη στην τοιχοποία με πολλαπλά τζινέτια.
Στα δημόσια κτίρια τίθενται προδιαγραφές για βιομηχανικές πόρτες με πυραντίσταση οριζόμενη στη μία ώρα και όχι κατασκευασμένες από τοπικούς ήρωες. Στις βιομηχανικές αυτές πόρτες είναι διακριτά τα στοιχεία που ικανοποιούν υψηλούς δείκτες απόδοσης ως προς την φέρουσα ικανότητα R, την ακεραιότητα C, την ακτινοβολία W, την αυτασφάλιση C, την μόνωση Ι και την μηχανική δράση Μ δηλ. την ικανότητα του στοιχείου να παραλάβει κρουστικά φορτία. Ο τελευταίος θα ήταν και ο πλέον ενδιαφέρων δείκτης στην περίπτωσή μας αν ίσχυαν τα παραπάνω.
Τίποτα από αυτά δεν είναι διακριτό στη μοιραία σωριασμένη πόρτα.
5. Τέλος ας αναφερθούμε και σ’ αυτήν την περίφημη εγκατάσταση γεωθερμίας.
Οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας χρησιμοποιούν τη δωρεάν ενέργεια από το υπέδαφος ή τα υπόγεια ύδατα και εξασφαλίζουν θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό χρήσης με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον.
Σύμφωνα με την προκήρυξη και τη σχετική απόφαση προβλέπονταν δέκα γεωτρήσεις.
Αυτές λογικά πρέπει να γίνονταν κοντά στο λεβητοστάσιο για να παρθούν “καρότα” (να διενεργηθεί δηλαδή δειγματοληπτικός έλεγχος του υπεδάφους και να ερευνηθεί ο υδροφόρος ορίζοντας).
Υπενθυμίζω ότι το κτίριο προϋπήρχε με εμβαδόν 18,62 τ.μ. και ως εκ τούτου δεν κατεδαφίστηκε για να γίνει γεώτρηση εντός αυτής της επιφανείας.
Δέκα γεωτρήσεις σημαίνει ότι θα είχε ανασκολοπισθεί όλος ο χώρος από την μετακίνηση και μόνον της τεράστιας καροτιέρας* και θα είχε επισκευασθεί .
Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται όμως.
Κυρίως, δεν διακρίνονται πουθενά οι τουλάχιστον δύο σωλήνες εισροής και εκροής που σηματοδοτούνται με κυανούν και ερυθρό χρώμα αντίστοιχα.
Με βάσει τα στοιχεία αυτά συμπεραίνω πώς εγκατάσταση γεωθερμίας ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ.
Ή, αν ξεκίνησε από κάποιο ενδιάμεσο στάδιο, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
Δεδομένου ότι εργασία και μηχανήματα για να καλύψουν επιφάνειες συνόλου 650 τ.μ όπως το σχολείο της οδού Αίνου στις Σέρρες ανεβαίνουν προσεγγιστικά στα 150-200 χιλιάρικα, άποψή μου είναι ότι το κονδύλι είτε δεν διατέθηκε καθόλου, είτε ή διατέθηκε αλλού, είτε φαγώθηκε κάπου στη μέση.
Στις παραπάνω επισημάνσεις προκαλώ το ΤΕΕ Σερρών να πάρει θέση και να ερευνήσει την περίπτωση να καταλογισθούν ευθύνες και να παρθούν υποδειγματικά μέτρα ώστε να συντριβεί ο “ωχαδερφισμός“ που προκαλεί φονικά σαν κι αυτό των Σερρών Ας αποδείξουν ότι έχω άδικο.
Κάνω έκκληση και στη δική μας διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ Κέρκυρας να πιέσει ασφυκτικά τους Δήμους και όποιον άλλο εμπλέκεται για ενδελεχή έλεγχο στις εγκαταστάσεις πυρασφάλειας και πυροπροστασίας όλων των σχολείων του νησιού και να γίνει άμεση επέμβαση, διόρθωση, επισκευή, προσθήκη, όπου χρειάζεται .
Οι Σέρρες είναι δίπλα μας και το φτύσιμο της Παιδείας είναι πολιτική δεκαετιών.
Ειδικά η υποχρηματοδότηση του δημόσιου σχολείου είναι επιλογή.
Συνδέεται με την κατηγοριοποίηση των σχολείων, την έλλειψη υποδομών, την ασφάλεια των παιδιών μας, την απαξίωση και τον εκφοβισμό του εκπαιδευτικού κλάδου, το χτύπημα των μορφωτικών δικαιωμάτων!
Η υποχρηματοδότηση του δημόσιου σχολείου είναι επιλογή.
Σταθερή, διαχρονική και απάνθρωπη.
Κυρίως απάνθρωπη.
Σ.Σ. Θα θυμούνται οι κάτοικοι της πόλης της Κέρκυρας την κινητή εργαλειομηχανή με θήκη τρυπανιου πάνω από 5 τρχ.μ που στάθηκε στην Ανουντσιάτα για να λάβει 1 (ένα !!!!) δείγμα σε απόσταση 7-8 τρχ.μέτρων από την θεμελίωση του καμπαναριού – ένα ακόμη δείγμα της κοροιδίας Δήμου και ΥΠΠΟ για τη φούσκα γύρω από το μνημείο.
Υ.Γ.
Όποια/ος θέλει να εντρυφήσει στη περιγραφή του κειμένου μπορεί να εξετάσει την ισχύουσα νομοθεσία:
– Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ 41/2018 ΦΕΚ 80 Α΄2018)
– Κανονισμός Πυροπροστασίας Κτιρίων – (07.05.2018)
– Διευκρινίσεις για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Κτιρίων (π.δ. 41/2018 ΦΕΚ 80 Α’/7-5-2018) – (10.05.2019)