back to top

Περιοδικόν διά την διάπλασιν κορασίδων και παίδων εντός και εκτός Κερκύρας

More

    Ένα γκράφιτι για τον Άλκη, μήνυμα κατά της οπαδικής βίας

    Την ώρα που είναι σε εξέλιξη η δίκη για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού, που δολοφονήθηκε την 1η Φεβρουαρίου του 2022 στη Θεσσαλονίκη από ομάδα 12 νέων αντρών, εκπαιδευτικοί και μαθητές του 11ου δημοτικού σχολείου Καλαμαριάς στέλνουν το δικό τους μήνυμα κατά της οπαδικής βίας. Αποφάσισαν να δημιουργήσουν γκράφιτι στον τοίχο του σχολείου τους, στο οποίο ο Άλκης, μ΄ ένα φωτεινό χαμόγελο, προστατεύει παιδιά που φορούν τις φανέλες όλων των ομάδων.

    «Ήταν αδύνατο για όλους μας, να δεχτούμε ότι ένα παιδί έχασε τη ζωή του μ’ αυτόν τον τρόπο. Ακόμη όμως πιο δύσκολο ήταν να αποδεχτούμε ως δάσκαλοι ότι νέα παιδιά, που θα μπορούσαν να είναι και μαθητές μας, ήταν ικανοί να προβούν σε μια τόσο αποτρόπαια πράξη», επισημαίνει, μιλώντας στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η διευθύντρια του 11ου δημοτικού Καλαμαριάς Μαρία Καπόγιαννη και εξηγεί πως όλη η εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου, θεώρησε πως ήταν υποχρέωση και καθήκον της να δράσει άμεσα. «Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία μιας τοιχογραφίας στο σχολείο, για να θυμίζει σε όλους μας ότι η ευτυχία, η χαρά, βρίσκεται μέσα από υγιείς ανθρώπινες σχέσεις και όχι μέσα στην ένταση των οπαδικών συμφερόντων και συγκρούσεων. Να υπενθυμίσουμε ότι ένα παιδί χάθηκε και μια οικογένεια θρηνεί αναίτια».

    Στην προσπάθειά τους αυτή, αρωγός είναι ο Αλέξανδρος Τσιμπιλής, ο εμπνευστής και δημιουργός της «Δομής 1ης Φεβρουαρίου Εις το Όνομα του Άλκη».«Δημιουργούμε αυτή την τοιχογραφία για να τη βλέπουν τα παιδιά κάθε πρωί, κάθε μέρα, και να τους βλέπει και να χαμογελάει ο Άλκης από εκεί ψηλά. Να χαμογελάει γιατί τα παιδιά ξέρουν και μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο μας. Γιατί αλήθεια δεν υπάρχει ομορφότερο πράγμα από το να απολαμβάνεις το σκοράρισμα ενός γκολ στην αυλή του σχολείου, φορώντας την μπλούζα της αγαπημένης σου ομάδας και να πνίγεσαι στις αγκαλιές των φίλων σου και στα χρώματα των δικών του αγαπημένων ομάδων», εξηγεί ο κ. Τσιμπιλής.

    Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    image_pdf

    Δείτε επίσης

    Μάριος Πλωρίτης: Η ομιλία υπέρ της αβασίλευτης Δημοκρατίας (Δημοψήφισμα 1974)

    Ο μόνος τρόπος ήταν, στον έναν και «μεγαλειότατο» ν’ απαντήσεις ως φωνή των πάμπολλων «μικρών» Ελλήνων, που δεν διαθέτανε βασιλικό «φωτοστέφανο» αλλά, επί γενεές γενεών, είχαν πληρώσει πανάκριβα το χρύσωμά του. Ετσι κι έγινε.

    Πώς έγινε ολυμπιονίκης ο έκπτωτος

    Ο Κωνσταντίνος κέρδισε πράγματι το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960, το κέρδισε όμως γιατί είχε δίπλα του δυο κορυφαίους αθλητές, τον Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και τον Γιώργο Ζαΐμη.
    00:08:48

    Ντοκουμέντο: Το τηλεοπτικό διάγγελμα του Κωνσταντίνου για το δημοψήφισμα του 1974

    Το διάγγελμα, το οποίο ήταν και το μοναδικό, του Κωνσταντίνου προς τον Ελληνικό λαό πριν τη διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος του 1974 μέσω της τηλεόρασης του ΕΙΡΤ.

    ΕΡΧΕΤΑΙ!

    Δημοψήφισμα του 1974 - Αφίσα: Η λέξη “έρχεται” παρατίθεται με ξεκάθαρη αρνητική-ειρωνική διάθεση, με δεδομένο πως κυρίαρχη φιγούρα στην αφίσα είναι μια γιγαντιαία και αποκρουστική αράχνη, η οποία φέρει στην πλάτη της το βασιλικό στέμμα. Η παρουσία της σβάστικας στην κορυφή του στέμματος, υπενθυμίζει το «αμαρτωλό» παρελθόν της δυναστείας των Γκλύξμπουργκ στη διαχρονική της παρουσία στην Ελλάδα.