back to top

Περιοδικόν διά την διάπλασιν κορασίδων και παίδων εντός και εκτός Κερκύρας

More

    Ντοκουμέντο: Το τηλεοπτικό διάγγελμα του Κωνσταντίνου για το δημοψήφισμα του 1974

    Το διάγγελμα, το οποίο ήταν και το μοναδικό, του πρώην Βασιλιά Κωνσταντίνου προς τον Ελληνικό λαό πριν τη διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος του 1974 μέσω της τηλεόρασης του ΕΙΡΤ. Μεταδόθηκε στις 26 Νοεμβρίου 1974. Στην συντομη παρουσίαση η Νάκυ Αγαθού.

    Γράφει για το διάγγελμα ο Μάριος Πλωρίτης, ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας της αντιμοναρχικής παράταξης:

    “Την κρίσιμη ώρα την σήμανε η τηλεοπτική αντιπαράθεση. Οι δυο αντίπαλες παρατάξεις είχαν συμφωνήσει να γίνουν ανά τέσσερις δεκάλεπτες ομιλίες απ’ την κάθε πλευρά. Την αρχή έκανε (τιμής ένεκεν!) ο ίδιος ο Κωνσταντίνος, στις 26 Νοεμβρίου, με μαγνητοφωνημένο μήνυμα, σταλμένο απ’ το Λονδίνο, όπου εποιούσε τας διατριβάς του. Δήλωσε πως «σέβεται απόλυτα τη λαϊκή κυριαρχία» (εξαίρεση, τα βασιλικά πραξικοπήματα)… πως σκοπός του ήταν «η αποκατάσταση της εθνικής ενότητας» (εξαίρεση, οι διχασμοί που είχαν προκαλέσει οι «πατέρες» του, αλλά κι ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας τους μισούς Ελληνες «μιάσματα»)… πως φρίττει για το «αυταρχικό καθεστώς της 21 Απριλίου» (εξαίρεση οι εναγκαλισμοί μαζί του και οι λιβανωτοί στους πρωτεργάτες του). Και τέλος, δακρυρρόησε για τον πόνο της εξορίας και τον καημό του να γυρίσει στον τόπο όπου «βρίσκεται το σπίτι του και οι τάφοι των προγόνων του». Αυτό το τελευταίο ­ όπως διαπιστώσαμε ­ φάνηκε να συγκινεί κάποιες «ευαίσθητες ψυχές» για «το καημένο το παιδί, που υποφέρει μακριά απ’ την πατρίδα του»…”

    image_pdf

    Σχετικά άρθρα

    Ένα γκράφιτι για τον Άλκη, μήνυμα κατά της οπαδικής βίας

    Εκπαιδευτικοί και μαθητές του 11ου δημοτικού Καλαμαριάς στέλνουν το δικό τους μήνυμα κατά της οπαδικής βίας με ένα γκράφιτι στον τοίχο του σχολείου τους, στο οποίο ο Άλκης, μ΄ ένα φωτεινό χαμόγελο, προστατεύει παιδιά που φορούν τις φανέλες όλων των ομάδων.

    Μάριος Πλωρίτης: Η ομιλία υπέρ της αβασίλευτης Δημοκρατίας (Δημοψήφισμα 1974)

    Ο μόνος τρόπος ήταν, στον έναν και «μεγαλειότατο» ν’ απαντήσεις ως φωνή των πάμπολλων «μικρών» Ελλήνων, που δεν διαθέτανε βασιλικό «φωτοστέφανο» αλλά, επί γενεές γενεών, είχαν πληρώσει πανάκριβα το χρύσωμά του. Ετσι κι έγινε.

    Πώς έγινε ολυμπιονίκης ο έκπτωτος

    Ο Κωνσταντίνος κέρδισε πράγματι το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960, το κέρδισε όμως γιατί είχε δίπλα του δυο κορυφαίους αθλητές, τον Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και τον Γιώργο Ζαΐμη.

    ΕΡΧΕΤΑΙ!

    Δημοψήφισμα του 1974 - Αφίσα: Η λέξη “έρχεται” παρατίθεται με ξεκάθαρη αρνητική-ειρωνική διάθεση, με δεδομένο πως κυρίαρχη φιγούρα στην αφίσα είναι μια γιγαντιαία και αποκρουστική αράχνη, η οποία φέρει στην πλάτη της το βασιλικό στέμμα. Η παρουσία της σβάστικας στην κορυφή του στέμματος, υπενθυμίζει το «αμαρτωλό» παρελθόν της δυναστείας των Γκλύξμπουργκ στη διαχρονική της παρουσία στην Ελλάδα.
    Προηγούμενο άρθρο
    Επόμενο άρθρο