back to top

Περιοδικόν διά την διάπλασιν κορασίδων και παίδων εντός και εκτός Κερκύρας

More

    Περί της καταγωγής των κουτεντέδων

    Αξίζει να διαπιστώσει ο αναγνώστης τη διαχρονικότητα της ανθρώπινης ανοησίας από ένα βιβλίο του 1585 του Χουάν Πέρεζ ντε Μόγια με τίτλο “Philosofia de la gentilidad”, στο κεφάλαιο ΧLII με θέμα “Η καταγωγή των Αποβλακωμένων”. Παραθέτω εδώ το μεταφρασμένο κείμενο λακωνικά σχολιασμένο στο τέλος.


    Λέγεται ότι ο Χαμένος Χρόνος παντρεύτηκε την Άγνοια. Απέκτησαν ένα γιο με τ’ όνομα Νόμιζα ‘Οτι. Αυτός ο γιος παντρεύτηκε τη Νεότητα. Απέκτησαν τα εξής παιδιά: Δεν Ήξερα, Δεν Σκέφτηκα, Δεν Πρόσεξα και τον Ποιός να το Φανταζόταν. Ο Ποιός να το Φανταζόταν παντρεύτηκε την Αμέλεια. Τα παιδιά ονομάστηκαν: Όλα Καλά, Άστο γι’ Αύριο, Δεν Υπάρχει Βία και η Θα Βρεθεί η Ευκαιρία.

    Ο Δεν υπάρχει Βία παντρεύτηκε με την ευγενή κυρία Δεν Σκέφτηκα. Τα παιδιά τους ονομάστηκαν: Ούτε Καν μου Πέρασε απ’ το Μυαλό, Ξέρω Τι Λέω Εγώ, Δεν Τους Αφήνω Να Με Κοροϊδέψουν, Μην Νοιάζεσαι και Άστο Σε Μένα.

    Ο Ξέρω Τι Λέω Εγώ παντρεύτηκε τη Ματαιοδοξία και τα παιδιά τους ονομάστηκαν:

    Σ’ Αρέσει δε Σ’ Αρέσει θα περάσει Το Δικό Μου, Απαιτώ Σεβασμό και Δεν Έχεις Ανάγκη.

    Η Δεν Έχεις Ανάγκη έσμιξε με τον Απαιτώ Σεβασμό. Τα τέκνα τους ονομάστηκαν: Χαλάρωσε και Αναποδιά. Η τελευταία παντρεύτηκε τον Μηδέν Μυαλό και τα παιδιά τους ήταν οι: Ωραίο Αυτό, Τι Τον Νοιάζει Εκείνον, Έτσι Μου Φαίνεται, Δεν Είναι Δυνατόν, Μη λες Άλλα, Θα Γίνει Το Δικό Μου, Ο Χρόνος Θα Δείξει, Περίμενε και Θα Δεις, Τα Σχόλια Είναι Περιττά, Με Τίποτα, Ό,τι και να Πουν, Όποιο Και Να Είναι Το Τίμημα, Τι Με Νοιάζει Εμένα, Δεν Θα Πεινάσουμε, και η Δεν Ήρθε Και Η Συντέλεια Του Κόσμου.

    Ο Απαιτώ Σεβασμό έμεινε Χήρος και παντρεύτηκε ξανά, αυτή τη φορά τη Βλακεία. Όταν σπαταλήθηκε όλη τους η κληρονομιά είπε ο ένας στον άλλο: “…Μη στεναχωριέσαι, θα πάρουμε δάνειο και θα περάσουμε ζωή και κότα μια χρονιά. Για του χρόνου έχει ο Θεός”. Ακολουθώντας τη συμβουλή της Δεν Έχεις Ανάγκη αυτό έκαναν. Όταν εξανεμίστηκε το δάνειο και δεν είχαν λεφτά να πληρώσουν τόκους και νοίκια η Αυταπάτη τους πήγε Φυλακή. Εκεί τους επισκέφθηκε ο Θεός Σχωρέσ’τον. Η Φτώχεια τους πήγε στο Νοσοκομείο όπου οι δυνάμεις του Απαιτώ Σεβασμό και της Δεν Πρόσεξα εξαντλήθηκαν. Τους έθαψαν μαζί με τη προγιαγιά τους τη Βλακεία. Αφήσαν πίσω τους πολλά παιδιά κι εγγόνια, διάσπαρτα σε όλο το κόσμο…


    Πολλοί απ’ αυτούς βολεύτηκαν σε τούτη τη γωνιά της Βαλκανικής και προσμίχτηκαν με τα Πελασγικά και Δωρικά Φύλα και ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες παρήγαγαν επίγονους άφθονους όπως: Ο κοιτάω μόνο τη Πάρτη μου, Η Ξέρεις Ποιά Είμαι Εγώ, Ο Όλοι τα ίδια Σκατά Είναι, Ο κοίτα να Βολευτούμε, Η Κοίτα να Τυλίξεις κάποιο Καλοστεκούμενο, ο Όλα Στ’ Αρχ… κι άλλοι|ες αναρίθμητοι.

    image_pdf

    Δείτε επίσης

    Φθέγγομαι τον τρόμο. Νύχτες Κροστάνδης.

    Την 1η Μάρτη του 1921 ξεκινούσε η εμφύλια σύγκρουση μεταξύ της εξεγερμένων δυνάμεων του στόλου της Βαλτικής που είχαν τη στήριξη ένοπλων εργατικών τμημάτων του Πέτρογκραντ και των δυνάμεων του Κόκκινου στρατού των πιστών στο Μπολσεβίκικο κόμμα και θα κρατούσε δέκα φρικτές αδελφοφάδες μέρες.

    Ο Θίασος

    Πολλές από τις ταινίες του Θεόδωρου Αγγελόπουλου διαδραματίζονται στο ομιχλώδες τοπίο της Ηπείρου, στα Γιάννενα και τα Ζαγοροχώρια.

    Μία δυσεύρετη πανάκριβη Κερκυραία κοκέτα – Μιραμαρέτα

    Το όμορφο καμπριολέ αυτοκινητάκι στο φιλμάκι της British Pathe του 1964 που σταματά στο περίπτερο από το πλακάδο τ’ Αγιού είναι ένα μοντέλο της Φίατ που στην Ελλάδα κυκλοφορούσε με το χαϊδευτικό Μιραμαρέτα.

    Οι Κερκυραίοι Φοιτητές το Νοέμβρη του 73

    Θα επιχειρήσω με κίνδυνο να αδικήσω κάποια απ’ τα "παιδιά" της γενιάς μου να κάνω μια καταγραφή των Κερκυραίων φοιτητών που συμμετείχαν στην Εξέγερση του Νοέμβρη του 73.